Asociatia Nationala a Profesionistilor in Managementul Riscurilor din Romania

  • Asociatia Nationala a Profesionistilor in Managementul Riscurilor

    RISCUL – FACTOR INEVITABIL IN DESFASURAREA ACTIVITATII UNEI FIRME
  • 1

 

 

CE ESTE MANAGEMENTUL RISCULUI?

 

Riscul (incertitudinea) poate fi identificat in toate actiunile noastre (fie ele profesionale sau personale). Managementul riscului reprezintA o activitate importanta a sistemului de control intern, prin intermediul careia sunt identificate, analizate (clasificate) si dezvoltate strategii de raspuns la riscurile semnificative din cadrul organizatiei, cu scopul de evita/diminua efectele acestora asupra derularii in conditii optime a activitatilor, in vederea atingerii obiectivelor propuse.

 

IMPORTANTA MANAGEMENTULUI RISCULUI IN DERULAREA ACTIVITATILOR UNEI FIRME

 

Managementul riscului ne ajuta sa diminuam procentul aparitiei de evenimente care ne pot afecta (pozitiv sau negativ) obiectivele stabilite.

Orice activitate are un grad de supunere la risc oricat de neinsemnata ar fi aceasta, deoarece, orice activitate implica luare unor decizii neplanificate, investirea de resurse si diferite schimbari ale mediului. Deciziile intra si ele sub incidenta riscurilor, fiind direct influentate de modul de gandire, experienta si de perceptia celui care se afla in functia de conducere, pe cand diferiti factori interni si externi pot crea modificari asupra resurselor alocate in vederea realizarii scopurilor. Avand in vedere cele spuse mai sus, putem afirma ca, organizatia este supusa la un numar nelimitat de riscuri.

Dinamica societatii in care traim ne obliga la a dezvolta in permanenta o atitudine pro-activa (decat una reactiva) cu privire la viitor si factorii externi ce pot cauza eventualele abateri de la scopul stabilit.

Nicio organizatie nu poate evita supunerea la risc, riscurile neidentificate sau identificate tarziu pot produce efecte asupra resurselor organizatiei si obiectivelor sale sau chiar a patrimoniului sau. 

Factorii de risc reprezinta elemente inevitabile in orice activitate, prin urmare identificarea unor planuri de actiune in vederea eliminarii sau diminuarii impactului acestora asupra organizatiei ar trebui sa reprezinta o constanta in derularea activitatii managerilor. Managementul riscurilor creaza un mediu de protectie pentru organizatie prin activitatile sale. Astfel, riscurile sunt identificate, evaluate si se vor elabora cele mai bune metode de tratare a lor.

ASOCIATIA NATIONALA A PROFESIONISTILOR IN MANAGEMENTUL RISCURILOR DIN ROMANIA este o organizatie neguvernamentala, non-profit, apolitica si independenta, avand ca si obiectiv principal reprezentarea intereselor si promovarea practicilor profesionistilor ce activeaza in domeniul riscurilor in Romania.

 

 

 

Contrary to popular belief, Lorem Ipsum is not simply random text. It has roots in a piece of classical Latin literature from 45 BC, making it over

 2000 years old. Richard McClintock, a Latin professor at Hampden-Sydney College in Virginia, looked up one of the more obscure Latin words, consectetur, from a Lorem Ipsum passage, and going through the cites of the word in classical literature, discovered the undoubtable source. Lorem Ipsum comes from sections 1.10.32 and 1.10.33 of "de Finibus Bonorum et Malorum" (The Extremes of Good and Evil) by Cicero, written in 45 BC. This book is a treatise on the theory of ethics, very popular during the Renaissance. The first line of Lorem Ipsum, "Lorem ipsum dolor sit amet..", comes from a line in section 1.10.32.